Военният кореспондент Оги Бойчев Разузнаванията на най-големите държави все още издирват

...
Военният кореспондент Оги Бойчев Разузнаванията на най-големите държави все още издирват
Коментари Харесай

Над 100 млрд. долара в кюлчета: Българин търси златото на Кадафи



Военният сътрудник Оги Бойчев 

Разузнаванията на най-големите страни към момента търсят златото на либийския водач Муамар Кадафи, оценено на над 100 милиарда $. Насред огромните играчи обаче има и един българин, специалист по тематиката. Това е журналистът публицист Оги Бойчев, работил 25 години в Би Би Си.

68-годишният Бойчев живее в този момент в град Челтнъм, Англия, споделя вестник " Телеграф ". Той прекарва четвърт век в отразяване на интернационалните спорове. Често му се постанова да пътува с рискови задания, в които от време на време е под прикритие.

Докато отразява като боен сътрудник цветната гражданска война в Либия, влиза в дирите на съкровището на либийския деспот, именуван поради своя манталитет и свирепост Бясното куче.      

Нашенецът си спомня, че работата го отвела там още преди Арабската пролет. Споделя, че това, което му направило усещане, е, че в тази африканска страна липсвали издайническите признаци на лукса и разкоша, елементарно забележими в богатите на нефт страни от Персийския залив. „ Ако отидете в Кувейт, Дубай или друга богата на нефт страна, можете да видите блестящи солидни небостъргачи, търговски центрове, инфраструктура, само че не и в Либия, където

Кадафи беше на власт в продължение на 42 години и печелеше петродолари, от време на време на изнудващо високи цени...

Изглеждаше като доста бедна страна от третия свят. Кадафи даде обещание къща за всяко либийско семейство и стартира да ги строи през 80-те и 90-те години на предишния век, само че когато шофирате от Тунис до Триполи, минавате през тези призрачни парцели с полузавършени къщи, в които никой не живее “, изяснява Бойчев пред онлайн медия в графство Глостършър (gloucestershirelive.co.uk).

Така нашенецът стартира да се пита къде тогава са отишли всичките долари на Джамахирията. Въпреки че до момента в който е на власт либийският водач шумно популяризира и някои много амбициозни инфраструктурни планове, сметката отново не излизала. 

„ Да, Кадафи имаше някои планове като огромния план за изкуствена река и тунели под пустинята Сахара за изпомпване на вода от ледниковата ера към крайбрежните региони. “

Либийската войска също била на равнище „ смешка “. В същото време Кадафи поддържа ИРА и антизападни групировки, само че това надалеч не би могло да коства цялото му благосъстояние, което мистериозно изчезва след войната в Либия.

Оги Бойчев споделя още, че Кадафи е бил захласнат от кюлчетата, заради което превръщал множеството от държавните активи в злато. Според някои източници имал към 140 тона.

През 2012 година Бойчев напуща Би Би Си. Той обаче е захласнат от тематиката и стартира да работи самичък. Така се добира до скъпа информация от търговци на злато в Лондонското сити.

Оказва се, че по времето на режима в Либия са осъществени огромно количество транзакции с тези кюлчета, само че къде са те физически по този начин и не станало ясно.

Според Бойчев в случай че някой знае къде е съкровището на Кадафи, то това е един от синовете му - Сейф ал-Ислам. Той е задържан след рухването на режима на татко му. Тогава обаче става нещо мътно - изправен на съд от племе, враждебно на Кадафи в западната част на Либия, наказан на гибел, след което по знамение е освободен и изчезва.

„ Всички доказателства сочат, че той управлява благосъстоянието на татко си “, подозира писателят Оги Бойчев.  

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР